Thursday, 27 October 2016

Suka Duka Rehlah Ke BandungSuka Duka Rehlah Ke Bandung


Al-Hamdu Lillah, ada Ikhwan yang berhasrat membiaya Rehlah Asyura ke Bandung (Faqaka Allah - semuga Allah memberi kejayaan kepadanya dunia dan akhirat). Kami orang tujuh (bertujuh) berkumpul di Tujuh Sebelas (Seven Eleven) di bawah Rumah Selamat (Save House) di Telok Mas, Melaka untuk bertolak ke Bandung. Saudara Maznan dan Wan Bank akan menghantar kami bertujuh ke Lapangan Terbang KLIA dengan kereta Merce Tuan M Eshraq dan Honda City Wan Bank. Ikhwan Abu Kelong tertinggal pass port dan kami mulakan perjalanan dengan mengambilnya di Pulai dan teruskan perjalanan melalui Lebuhraya US. Kami berjanji untuk mentong di RR Seremban. Kami sampai di Lapangan Terbang KLIA lebih kurang jam 5.00 dinihari.. Ikhwan yang akan berehlah ke Asyura Bandung adalah:

Ikhwan Muhammad Aminuddin
Ikhwan Muhammad Nazri
Ikhwan Abu Kelong
Ikhwan Eddie
Ikhwan Yunus
Ikhwan Ahmada
Ikhwan Aba Al-Husseini (Hanizi).

Selesai bergambar dan salam pamitan kami berdaftar masuk dan kemudian ke ruang menunggu untuk berlepas. Waktu Subuh masuk dan peluang untuk dirikan sholat Subuh tanpa mengetahui Qiblat dan ada yang menqadhakannya.

Sampai di Bandara Husein Bandung kami di sambut oleh Tn M Eshraq, Pak Akbar, Pak Giyan dan beberapa orang ikhwan yang tidak saya kenal. Kami dikejutkan dengan berita sedih kematian ibunda kepada Ikhwan Muhammad Nazri (Semoga Allah mencucuri Rahmat ke atas rohnya).. Ikhwan Muhammad Nazri terpaksa berangkat pulang dan rehlah kami jadi Ikhwan berenam.

Kami kemudiannya minum-minum dan berangkat ke Pasar Baru, Bandung untuk menukar wang Rupiah dengan Van Toyota Avanza disetir oleh Ikhwan Akbar. Kami orang lapan termasuk Tn M Eshraq. Tn M Eshraq menukarkan wang dan kami menunggu di tepi jalan sambil ngopi dengan Pak Mus Bekam dan Ikhwan Pak Giyan. Kemudian kami makan tengahari di kedai Nasi Padang berhampiran – bayarannya lumayan tinggi.

Tn M Eshraq tawar menawar dengan tukang angkut untuk ke Vila Tamboga di pinggir Bandung satu kawasan berbukit (ongkosnya Rp200.000). Kami dikejutkan dengan dialek orang Sunda, macet jalanan dan jalan bercerun hinggakan Pak Itam melatah. Setelah puas sesat barat akhirnya pak supir berjaya ngantarin kami ke Vila Tamboga City View. Ya, dari vila ini kita dapar melihat kawah Bandar Bandung. Bandung asalnya dari kata bandar indung berasal dari letupan gunung berapi, kawahnya jadi tasik dan penempatan bermula dari sekitar tasik kawah yang berbukit di kelilingnya – apabila kering airnya jadilah Bandar Bandung. Vila ini dikontrak oleh Ansar Nusantara untuk sambutan Asyura Ansar Imam Mahdi Indonesia yang diraikan bersama para ikhwan dari Ansar Malaysia. Mereka adalah:

Ikhwan Akbar – Bandung
Ikhwan Giyan – Bandung
Ikhwan Dedie – Bandung
Ikhwan Haji Yahya – berdekatan Bandung
Ikhwan Zaranggi Noer (Anggi) – Cerebon
Ikhwan Kang Alon – Cerebon
Ikhwan Pak Mus Bekam – berdekatan Bandung
Mungkin ada ikhwan lain yang saya tidak ingat
Para isteri dan anak mereka
Mereka semua mungkin lebih kurang 17 orang.

Kita kontrak (sewa) dua tempat, satu dewan terbuka yang sederhana dan sebuah tempat penginapan. Pada petang itu (22 10 2016) kami taaruf di penginapan dan pada malamnya kami makan hidangan yang merep Nasi Ayam Penyek dan minumannya Teh O tanpa gula, kami terpaksa minta Kopi Hitam yang enak. Selesai santap ada sessi bersantai dan diikuti dengan sessi Taalim dan soal jawab. Ikhwan Akbar lambat sampai kerana macet dengan itu Tn M Eshraq akhirnya menyampaikan sejarah dakwah Al-Yamani dan berbagai maklumat pengenalan lain.

Dalam sessi soal jawab Ikhwan Akbar telah menceritakan bagaimana rukyanya tentang dua matahari sama dirukyakan kepada seorang ikhwan lain pada awalnya. Diikuti soalan fiqh Al-Yamani berbanding Fiqh Al-Marajik yang ada dan satu dua soalan yang lain. Sessi ini berakhir dengan ada para ikhwan yang turun ke penginapan dan ada yang masih santai. Pada malam itu Pak Mus Bekam seorang pengamal Bekam Ahli Bait Al-Rasul telah berbai’ah dan kumudian memberikan rawatan bekam kepada kami. Cuaca sungguh sejuk (dingin kata orang Sunda) dan saya tidak berani turun ke tempat penginapan kerana agak sukar dengan jasmani saya (faktor usia dan kesihatan). Subuhnya jam 4.00 (Malaysia 5.00) saya mengalami kremp (kejang kaki) lalu di rawat sekali lagi oleh Pak Mus.

Paginya saya tidur di tempat penginapan dan ikhwan lain mengadakan sambutan Asyura di dewan terbuka di lereng bukit Vila Tamboga City View itu. Saya sempat hanya di bahagian penghujung ketika Ikhwan dari Malaysia menyampaikan nasyid mengenang Asyura dan Karbala. Diikuti deklarasi sajak Ikhwan Akbar, nasyid para Ikhwan dari Indonesia, deklarasi ramai dan bai’ah beramai-ramai Ikhwan Indonesia. Ia dipengerusikan oleh Ikhwan Anggi. Biarlah berkibar panji-panji hidayah, panji-panji Yamani Wasi dan Utusan Imam Mahdi di Indonesia.

Kali ini – tengahari - kami disajikan dengan nasi berbungkus bulat daun pisang (berbentuk selinder) ada ayam yang sama, sambal, sayuran dan kuah ala asam rebus-tom yam. Ikwan Haji Yanya dan Ikhwan Kang Alon berserta keluarga pamitan dan pulang. Kami juga berkemas dan akhirnya pamitan ke hotel di Bandung dengan Van Toyota Avanza sebelumnya tapi disetir oleh Ikhwan Pak Giyan. Hari sudah malam. Kami kontrak 2 bilik untuk lapan orang termasuk Tn M Eshraq dan Kang Anggi.

Malam itu serelah mendapat bilik di Hotel kami keluar minum di warung. Ada yang makan Indome, bubur pulut hitam campur bubur kacang hijau dan saya cuma kopi hitam. Pulang ke hotel kami berbual panjang dengan Kang Anggi. Dia telah berbai’ah sejak 2011/2012 lagi berkat mengikut debat Tn M Eshraq dan Ustaz Sinar Indonesia. Banyak kami yang bualkan dengannya, dia banyak ilmu walaupun masih muda terutama ilmu Mantiq dan Akhlaq. Dia amat menyanjung Kang Alon. Antara katanya yang saya ingat:

Kalau Tasaiyu; (Syiah Ahl Bait) Indonesia bersatu ia lebih kuat dari Wahabi Indosesia. Banyak para pemimpin Indonesia adalah Tasaiyu yang mengamalkan taqiyah.

Ia sempat bertanyakan kepada saya masalah orang yang telah mati masih boleh berkunjung orang hidup setelah 40 hari. Saya katakan ia serupa rukya fil manam - pengelihatan di waktu tidur – tetapi ia penglelihatan di waktu jaga atau kasyaf yakaza. Sebahagian ilmu yang Imam Ahmad terangkan di dalam Aqaid Al-Islam yang baru diterjemahkan babnya. Pukul 5.00 (Malaysia 6.00) subuh kami terjaga, hari hampir sudah terang tanah. Kang Anggi beli sarapan dan kemudian bersiap untuk makan tengahari dan ke Pasar Baru untuk membeli belah. Kami makan di warung Juanda Jawa, ia lebih enak dan lebih murah. Berbagai kenangan manis ketika di warung ini. Hujan mulai turun dan kami naik angkut (van) ke Pasar Baru, Kali ini kami pula membeli baju Fangsi budaya Sunda (baju silat berwarna hitam dengan seluar hitam singkat) yang mulanya hanya dibeli oleh Tn M Eshraq dan Kang Abu. Saya juga membeli kain batik jawa dan ada yang membeli jeket kulit. Kemudian kami naik angkut ke Bandara Hussein Bandung.  Kami tiba di bandara ketika hujan sedang mencurah-curah. Kami daftar masuk meninggalkan Kang Anggi dan Tn M Eshraq.

Kami menukar pakaian yang telah basah di Mushalla. Kemudian menjalani pemeriksaan kastam dan imigresen.  Penerbangan tertunda satu jam. Saya ingin membeli kopi hitam tapi tak berdaya kerana berharga 15,000 yang ada Cuma 5,000. Ramai yang menghisap rokok di bilik 4 x 8 kaki menunggukan satu jam lagi berlepas. Akhirnya kami dapat tahu ada sekumpulan 40 orang penumpang juga akan berlepas dengan pesawat yang sama. Kami sempat berdakwah dengan salah seorang daripada mereka, dia begitu ghairah mendengar dakwah Yamani. Mohd Fadhli namanya orang utara bekerja di KL. Kami hadiahkan buku Selamat Datang Al-Mahdi kepadanya. Sedang rancak memberi penerangan pengumuman mengatakan pesatwat akan berlepas. Kami juga diberikan makan ayam dan nasi KFC.

Akhirnya kami menaiki pesawat untuk pulang ke Malaysia. Saya duduk di bangku kiri 21C, 21B kosong (Nazri) dan seorang penumpang lain 21A di ditepi tingkap dan di kanan saya Ikhwan Abu, Amin  dan Ahmada sementara Eddie dan Yunus di bangku hadapan saya. Setelah semua penumpang duduk, talipinggang diarahkan supaya dipasang, pesawat mula bergerak. Lampu dimatikan. Kami mula di udara. Lampu dihidupkan kembali. Saya melihat pramugari mula menolak troli makanan diberitahu melalui pembesar suara untuk pesanan melalui Internet. Kemudian saya tertidur…saya bermimpi, suatu mimpi yang cukup ringkas: Ada objek berwarna kuning oren datang dari arah kanan saya, dan saya sempat menyigungnya dan tangan kanan (siku) saya.  Saya tersedar oleh suara, “Jangan macam-macam Pak,” saya membuka mata dan nampak seorang pramugari sedang menyusup di tepi troli jualan di hadapan saya di sebelah kanan. Tidak berapa lama kemudian ada dua tiga orang pramugari datang ke bangku kami menyerahkan kertas kepada Abu dan Amin. Pramugari-pramugari ini mengatakan bapak ini (saya) telah merabanya dengan menggunakan perkataan “tangannya masuk,” dengan membawakan seorang saksi (penumpang di belakang Abu) seorang perempuan. Perempuan ini mengatakan dia melihat tangan saya memang terangkat dan menyusup. Saya tetap mengatakan saya tidur dan sememangnya saya tertidur. Pramugari itu pula mengatakan ada pramugari yang nampak satu tangan lagi (mungkin dimaksudkan tangan Abu). Saksi tadi (yang berikan saksi bertulis) mengatakan dia hanya melihat satu tangan. Setelah mereka menghakimi saya dan mengatakan telah membuat pengaduan pada syarikat penerbangan mereka pun beredar. Saya merasakan ini musibah yang tidak terduga dan tidak mampu saya hadapi. Lebih pedih lagi waktu itu saya bersongkok putih dan ada serban dililitkan di leher bahu saya. Ketika lampu dipadamkan saya sempat bertawasul kepada Imam Ahmad, memohon kepada Allah doa yang selalu saya baca, “Ya Sattaral 3uyub, Usthurni Fainnaka Khairus Satirin” Wahai Pelindung malu, Lindungilah aku, Sesungguhnya engkau sebaik-baik Pelindung.

Lampu terpasang semula, pesawat mula mendarat, setelah berhenti orang-orang mula mengambil beg dan berdiri antara dua barisan tempat duduk. Tiba-tiba satu pengumuman dibuat: “Sila beri laluan kepada pegawai ….“ Tetapi kemudian mengumumkan “Sila abaikan pengumuman ini…“ Penumpang mulai bergerak keluar melalui pintu hadapan ke terminal. Saya juga mula berjalan. Di pintu terminal kelihatan seorang pramugari, dua orang pegawai syarikat penerbangan beruniform dan seorang lagi berbaju putih. Saya disuruh berhenti dan diminta Pass Port. Saya disoal siasat:

Adakah benar saya melakukannya. Saya mengatakan perkara yang sama… Saya tidur dan saya menambah, saya cukup faham apa yang dialami oleh kamu (saya baru betul-betul kenal pramugari tersebut) tatapi saya tidak sedar dan saya tidur. Apa yang boleh saya lakukan sekarang untuk memuaskan hati kamu.: .. setelah berberapa dialog pramugari ini berkata, Apakah bapak berani bersumpah? Dia telah datang mendekati saya..Secara sepontan saya mengatakan,”Wa Allahi, Wa bi Llahi Wa ta Llahi dan kalau kamu mahu bawakan Al-Quran juga saya akan bersumpah dengannya. Saya melihat raut wajahnya mulai cerah, dan Pegawai ini membuat permintaan supaya ssya memohon maaf. Saya melakukannya. Pass Port dipulangkan dan saya dibenarkan beredar.

Para ikhwan menunggu saya dan saya dapati seorang perempuan bersama 5 atau 6 orang keluarganya juga menunggu saya dan menanyakan apa yang berlaku.

Allahumma, Engkau telah memberikan ketenangan padaku dan ikhwan lain menghadapinya dengan sabar dan tenang. Saya merasakan kedua-dua rukya dan kasyaf yang sedang kita pelajari melalui Imam diajar dan difahamkan oleh Allah kepada saya. Mimpi ringkas saya menolak objek dengan siku sebenarnya adalah tangan yang meraba, ia adalah perbuatan sumbang dibimbing dan dicampakkan syaitan pada alam zahir. Saya rasa pemuda yang kami dakwahkan dengan seruan Yamani juga menerimanya (semoga dijauhkan Allah) dan mungkin dia tidakakan  menghubungi saya.

Kami disambut oleh Ikhwan Maznan dan Isterinya, Isteri saya anak perempuan dan cucu saya serta sebuah kereta lagi, kali ini ia dipandu oleh Ikhwan Halim. Kami meluncur ke Warung Ikhwan Khalil Mamat, maka riuh rendahlah suasana mengenangkan peristiwa suka duka Relah Asyura Bandung…. Kullu Yaumin Asyura wa kullu Ardhin Karbala.


Wal Hamdu Lillahi Rabbi Alamin

Aba Al-Husseini
No comments:

Post a Comment